Je wilt je uitgaven bijhouden en besluit een kasboek bij te houden. Maar kies je nu voor een papieren versie of digitaal? Dit is uiteraard een persoonlijke keuze, maar ik zal proberen de verschillende mogelijkheden naast elkaar te zetten. Deze week de papieren varianten.
Een papieren kasboek is makkelijk. Ik vind zelf altijd dat door het opschrijven je je nog meer bewust bent van je uitgaven. Een papieren kasboek kan je ze mooi maken als je wilt. Hieronder volgen een aantal opties:
1) Schrijf in een schrift of boekje alles op wat je uitgeeft (zowel contact als per pin). Noteer datum, omschrijving en bedrag. 1x per week loop je door alle uitgaves, wijs je ze toe aan de juiste categorie en tel je de uitgaves per categorie op.
Voordeel van deze methode is dat het noteren van de uitgaves heel weinig werk kost. Nadeel is dat je aan het einde van de week er nog extra tijd in moet steken om te categoriseren en op te tellen. Zolang je dat nog niet hebt gedaan heb je niet direct overzicht van je uitgaves per categorie.
2) Je kan in je schrift of boekje met pen en liniaal een tabel maken met de volgende kolommen:
- datum
- omschrijving
- kolom per categorie die je wilt bijhouden + overig
Als je een uitgave noteert schrijft je het bedrag direct in de juiste kolom. 1x per week tel je alle uitgaves per kolom op en weet je wat je per week per categorie uitgeeft. Voordeel is dat je snel kan zien wat je per categorie uitgeeft. Nadeel is wel dat je elke week de lijnen en categorieën weer moet intekenen.
3) Als alternatief kan je ook op de computer bladen maken (zie afbeelding onder aan) en deze uitprinten en in een map bewaren. Uiteraard is het voordeel dat je niet elke keer alle lijnen hoeft in te tekenen. Nadeel is weer dat je een map niet zo makkelijk in je tas of jas meeneemt, in tegenstelling tot een boekje of schriftje, waardoor je niet direct iets kan opschrijven als je het uitgeeft.
4) Er zijn ook lege kasboeken te koop, waarin de lijnen al zijn voorgedrukt, en je alleen de categorieën zelf moet toevoegen. Uiteraard heeft dit als nadeel dat je er voor moet betalen. En de meeste kasboeken zijn vrij groot, waardoor je ze ook niet makkelijk kan meenemen.
5) Tenslotte heeft het NIBUD een kasboek dat al helemaal kant-en-klaar is. Makkelijk als je geen zin hebt om elke keer de bladzijdes op nieuw in te tekenen en de categorieën in te vullen. Nadeel is ook weer de kosten en dat je misschien zelf andere categorieën wilt bijhouden.
Welke methode je ook kiest, belangrijk is dat je het blijft doen. Pas als je dit een tijd doet krijg je echt goed overzicht over je variabele uitgaven. Kies dus een methode die bij jou past.
Reactie plaatsen
Reacties