Inflatie, hoe ga je daarmee om?
Het is bijna niet te missen, de kranten staan er vol mee en bij de pomp is het ook niet te missen: we hebben te maken met extreme inflatie. In maart was de inflatie bijna 12%.
Het is bijna niet te missen, de kranten staan er vol mee en bij de pomp is het ook niet te missen: we hebben te maken met extreme inflatie. In maart was de inflatie bijna 12%.
Heb je een laag inkomen, dan kan het soms een hele uitdaging zijn om rond te komen. Zeker als er een keer extra uitgaven gedaan moeten worden. Gelukkig zijn er verschillende regelingen, waar je gebruik van zou kunnen maken. Een aantal daarvan zijn landelijke regelingen, maar de meesten zijn van de gemeente. Het is gebleken dat heel veel mensen, die recht hebben op hulp, dit niet weten. Zij lopen dus geld mis. Daarom zal ik in dit artikel proberen een overzicht te geven van de verschillende soorten regelingen binnen een gemeente.
Naast je huur of hypotheekkosten en misschien je auto zijn je dagelijkse boodschappen vaak een van de grootste kostenposten. Het is dus zeker de moeite waard om hier te besparen. Als je elke dag 1 euro kan besparen, dan levert je dat per maand 30 euro op, per jaar 365 euro. Stel je voor dat je EUR 10 kan besparen per dag! En de ervaring leert dat er genoeg te besparen is op de boodschappen. In deze blog geef ik je 5 tips die je hierbij kunnen helpen.
Ook terug van vakantie in eigen land of het buitenland? Ook al maak je een budget voor de vakantie en hou je er goed aan, dan nog is op vakantie gaan duurder dan gewoon thuis zijn. Tenslotte wil je toch ook wel een beetje genieten op vakantie. Daarom is het goed om als je terug bent een financiële balans maand te houden. (En dat is vaak ook nog goed voor de extra vakantie kilootjes.)
Jong geleerd is oud gedaan. Dit geldt voor heel veel dingen en zeker ook voor financiële vaardigheden. Het NIBUD adviseert al jong te beginnen kinderen te leren over geld en sparen. Maar hoe doe je dat nu. Om te beginnen geef je je kind uiteraard zakgeld. Je kan al met zakgeld beginnen als ze 6 jaar zijn. Het hoeft echt niet veel te zijn, maar ze leren dan wat geld is en dat je kan sparen om iets leuks te kopen. Mijn jongste dochter kreeg toen ze vier was al zakgeld (10cent), omdat ze ook muntjes wilde als haar zus zakgeld kreeg. Ze was dan wel blijer met twee muntjes van 5 cent in plaats van 1 muntje van 10 cent, dus misschien was het nog niet zo leerzaam.
Volgens een onderzoek van het NIBUD heeft 20% van de Nederlanders in deze tijd te maken met minder inkomsten. Onder ZZP-ers is dat zelfs bijna 50%. Als je dan bedenkt dat een vermindering van inkomsten de nummer 1 oorzaak van financiële problemen is, dan is het dus een serieus probleem.
De vorige keer heb ik gekeken naar fietsen en het openbaar vervoer als vervanging voor een eigen auto. Maar inmiddels zijn er veel meer mogelijkheden. Wat wanneer het meest interessant is hangt van heel veel zaken af, waardoor het lastig is om hier algemene uitspraken over te doen, maar ik ga mijn best doen aan de hand van een aantal scenario's. De vier alternatieven die ik heb bekeken zijn Greenwheels, Uber, Felyx en Carpoolen (oa Blablacar).
Zoals ik in mijn vorige blogpost liet zien ben je voor een kleine auto al gauw 300 euro per maand kwijt. Dat is heel veel geld. Gelukkig zijn er veel alternatieven. Of ze voor jou een optie zijn hangt natuurlijk helemaal af van je eigen situatie, maar het is zeker het onderzoeken waard.
Een van de grootste kostenposten in een budget is vaak de auto. Maar je staat misschien niet altijd bij stil hoeveel een auto eigenlijk kost, en welke alternatieven zijn er nog? Deze week zal ik ingaan op de kosten van een auto. Volgende week komen de verschillende alternatieven aan bod.
Heb je ook van die gewoontes. Je gunt jezelf iets kleins, een koffie op het station, een mars bij het tanken, en waarom niet, het kost toch maar een paar euro. Maar stiekem tellen alle die losse euro's elke dag toch op tot een groot bedrag.
80% van de Nederlanders heeft financiële goede voornemens voor 2020. De top 3 is:
Met Kerst wordt er bij de meeste mensen veel gekookt en veel gegeten. Maar er blijft natuurlijk ook altijd veel over. Wat kan je doen met al die restjes. Bij deze wat tips en ideeën, handig voor na kerst, maar natuurlijk ook de rest van het jaar.
Je e-mailadres wordt alleen gebruikt ter verificatie en wordt niet gepubliceerd op de website
Reactie plaatsen
Reacties