Goede voornemens, hoe hou je het vol?

Gepubliceerd op 1 januari 2020 om 17:35

80% van de Nederlanders heeft financiële goede voornemens voor 2020. De top 3 is:

1) Sparen voor een buffer (41%),
2) Minder onnodige uitgaven (36%)
3) Zuiniger aandoen (35%)

Maar hoe zorg je er nu voor dat het je ook werkelijk lukt om de goede voornemens vol te houden. Bij deze 6 stappen om de kans van slagen van je goede voornemens sterk te vergroten:

  1. Maak voor jezelf heel helder, waarom je het goede voornemen hebt. Wat wil je uiteindelijk bereiken? Dit moet zo belangrijk zijn, dat het je zal motiveren je doel te bereiken. Bijvoorbeeld: je wilt minder uitgeven, zodat je kan sparen om volgend jaar op vakantie te gaan naar Italië. Of: je wilt minder geld uitgeven zodat je niet meer 's nachts wakker ligt over de rekeningen die je niet meer kan betalen en de aanmaningen die binnenkomen. Maak het zo tastbaar en zichtbaar mogelijk, bijvoorbeeld door het op de koelkastdeur te plakken of op het startscherm van je mobiel te tonen. En koppel je goede voornemen aan dit hogere doel, bijvoorbeeld: je doel is een vakantie naar Italië, je goede voornemen is om minder geld uit te geven aan uitgaan. Als je elke maand EUR 100 euro bespaart op uitgaan, dan heb je 1200 om naar Italië te gaan.
  2. Maak je goede voornemen zo concreet mogelijk. Dus niet: "ik ga minder geld uitgeven", maar "ik ga minder geld uitgeven aan uitgaan"Maak het voornemen ook meetbaar in tijd en aantal. Bijvoorbeeld: "ik ga maximaal 100 euro per maand uitgeven aan uitgaan, zoals uiteten, stappen, cafés, bioscoop"
  3. Maak het voornemen zowel uitdagend als haalbaar. Als je bijvoorbeeld nu 200 euro per maand uitgeeft aan uitgaan, dan is een nieuw doel van 175 euro niet heel uitdagend. Een nieuw doel van 25 euro per maand is misschien weer wat te ambitieus. 
  4. Hak de doelstelling in kleine stukjes. Bijvoorbeeld: de eerste week van de maand geef ik niks uit aan uitgaan. Daarna ga ik maximaal per maand 1x naar de bioscoop, 1x uiteten en 2x stappen met vrienden. 
  5. Bedenk van te voren in welke situaties je altijd in de verleiding kwam om geld hieraan uit te geven. Bijvoorbeeld: je voornemen is om minder geld uit te geven aan afhaaleten. Je weet dat je soms als je later thuis bent geen zin hebt om te koken, dus bestel je vaak chinees. Bepaal voor jezelf wat je kan doen om de volgende keer dat je in deze situatie komt makkelijker een andere keuze te maken. Je kan bijvoorbeeld zorgen dat je altijd een diepvries pizza of restjes in de vriezer hebt liggen, of een pak soep in de kast. 
  6. Als laatste en misschien wel het meest belangrijke, doe het niet alleen. Vertel aan je vrienden, familie, huisgenoten dat je dit goede voornemen hebt en vraag hen je hierbij te helpen of minstens rekening mee te houden. De moeilijkste voornemens zijn die voornemens waar de sociale druk heel hoog is om toch mee te doen.

Er wordt wel gezegd dat het veranderen van een gewoonte 3 maanden kost, dus als je 3 maanden lang een goed voornemen volhoudt, dan is het daarna een gewoonte geworden. Dit zal uiteraard een gemiddelde zijn, want sommige voornemens zijn heel makkelijk en anderen kosten meer wilskracht. Maar met de bovenstaande zes stappen wordt de kans op slagen een stuk groter. Veel succes met je goede voornemens!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.