Inflatie, hoe ga je daarmee om?

Gepubliceerd op 3 april 2022 om 19:06

Het is bijna niet te missen, de kranten staan er vol mee en bij de pomp is het ook niet te missen: we hebben te maken met extreme inflatie. In maart was de inflatie bijna 12%. 

Deze inflatie wordt voornamelijk veroorzaakt door de hoge energieprijzen. Sommige mensen, die weinig auto rijden en een vast energiecontract hebben zullen er wat minder van merken dan anderen, maar uiteindelijk zal iedereen er last van krijgen. Als je toch al niet veel ruimte in je budget had, loop je het risico niet meer rond te kunnen komen en schulden op te bouwen. Wat kan je doen om dat te voorkomen?

Energiecontract

Het is belangrijk te weten wat voor energiecontract hebt. Heb je een variabel contract dat kan je direct hogere tarieven krijgen. Check dan of je energieleverancier ook al je maandelijkse betaling heeft aangepast. Als dat niet zo is, kan je ergens in het jaar vervelend verrast worden met een afrekening waarbij je in 1 keer veel moet bijbetalen. Pas eventueel zelf je maandelijkse bedrag aan.

Heb je een vast contract, check dan wanneer de termijn verloopt. Want vanaf dat moment ga je waarschijnlijk fors meer betalen. Het is goed om daar alvast op voorbereid te zijn.

Tenslotte is dit natuurlijk een uitstekend moment om je energieverbruik te verminderen. Daar kan je direct al mee beginnen door:

  • je verwarming 1 graad lager te zetten. 
  • gebruik van airconditioning, droger, magnetron te beperken
  • lichten uit 
  • apparaten niet op stand-by

Voor meer informatie over besparen op gas en elektriciteit zie ook mijn eerdere blogs:

Bespaar op je energierekening, deel 1: Gas

Bespaar op je energierekening, deel 2 Elektriciteit

Boodschappen

Een tweede plek waar je de inflatie duidelijk kan voelen is in de supermarkt. Je kan de schade beperken met de volgende tips:

  • koop huismerk (zelfs als het A-merk in de aanbieding is huismerk vaak nog goedkoper)
  • vermijd het kopen van extra's: alcohol, chips, koekjes, etc.
  • koop in bulk (via internet kan je veel zaken in grotere hoeveelheden kopen, vaak bespaar je hier ook, maar check dit wel)

Voor meer informatie over besparen op boodschappen zie ook mijn eerdere blog:

Bespaar op je boodschappen

Maak een budget

Nu de kosten van veel zaken stijgen is het extra belangrijk een budget te maken. Waar je in het verleden meestal vanzelf wel goed uitkwam, kan het nu zijn dat je elke maand te kort komt. Zonder dat je het doorhebt kan je je buffer kwijtraken en het risico lopen dat er betalingsachterstanden gaan ontstaan die tot schulden kunnen leiden. Om dat voor te zijn is het maken van een budget heel belangrijk. Kijk wat er elke maand binnenkomt en wat je aan vaste lasten hebt. Check ook goed welke eenmalige uitgaven je in een jaar kan hebben. Probeer onder aan de streep wat over te houden zodat je een buffer kan opbouwen en tegenvallers kan opvangen.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.